29/4/09

«Potato Hole» - Booker Τ

Ενα αρμόνιο σκαρώνει ονειρικές μελωδίες στα χέρια ενός σόουλ θρύλου. Ο Νιλ Γιανγκ εισβάλλει με την κιθάρα του και τις κατακερματίζει. Και πίσω τους η μπάντα των Drive By Truckers στήνει το μπλουζ ροκ σκηνικό. Ετσι, το «Potato Hole» απογειώνεται σε μια σειρά από ινστρουμένταλ κεραυνούς, όπου οι χορδές της κιθάρας συγκρούονται με τα πλήκτρα. Ενώ ο Μπούκερ Τι δοκιμάζει και απρόσμενες διασκευές, όπως το χιπ χοπ «Hey Ya» των Outcast ή το «Get Behind the Mule» του Τομ Γουέιτς.

Τέκνο του Μέμφις, ο Μπούκερ Τι Τζόουνς έχει γράψει ιστορία στα στούντιο της Stax παίζοντας κίμπορντς στους δίσκους των ιστορικών σόουλμεν, όπως του Οτις Ρέντινγκ και των Σαμ εντ Ντέιβ. Στα χρόνια του '60 ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τον φανκ οδοστρωτήρα των MG's που τώρα τον κατακλέβουν όλοι οι ράπερ. Και παράλληλα, έγραφε σόουλ τραγούδια που έμειναν κλασικά, όπως το «Ι' ve Never Found a Girl (Το Love me Like you do)» για τον Εντι Φλόιντ ή το «Born Under a Bad Sign» για τον Αλμπερτ Κινγκ.

Ο τίτλος «Potato Hole» αναφέρεται σε μια τρύπα στο πάτωμα όπου έκρυβαν τρόφιμα οι μαύροι σκλάβοι, στα καταλύματά τους, στον αμερικανικό Νότο. Για τον ίδιο όμως σημαίνει τους μουσικούς του θησαυρούς που κρατάει στην αφάνεια. «Η φιλοσοφία γύρω από τον δίσκο είναι η λύσσα για ζωή», λέει. Ετσι, ο εξηνταπεντάχρονος μουσικός παίρνει το αρμόνιο, ενώνει τις δυνάμεις με τον ροκ βετεράνο και φτιάχνει ένα ροκ σόουλ μπλουζ κράμα. Ενα τέτοιο πείραμα που μπλέκει την παράδοση είναι μεγάλο ρίσκο. Ομως οι μουσικοί δεν βραχυκυκλώνουν ούτε στιγμή. Αντίθετα, δένουν επιτήδεια μελωδίες και ρυθμούς και φτιάχνουν ένα άλμπουμ με τη μυρωδιά του παλιού και την ηλεκτρισμένη ένταση αυτών των καιρών.

* Ολος ο δίσκος στο www.myspace.com/bookertjones

Δεν υπάρχουν σχόλια: